Brazilië maakt het bont!

In onder andere Brazilië, Curaçao en andere tropische landen zijn huizen vaak met een felle en bonte kleur beschilderd. Waarom het precies gedaan wordt is niet helemaal duidelijk. Het heeft in ieder geval niets met het tropische klimaat te maken. Het zou kunnen komen omdat huizen in die streken vaak gemaakt zijn van hout en veel zon en stormen te verduren krijgt. Een goede verflaag beschermt het kwetsbare hout. En omdat men dan toch moet schilderen, waarom niet in een felle kleur? 

Omdat wij in Nederland veel met bakstenen werken die van zichzelf al sterk zijn is een schilderlaag vaak niet nodig. Daarbij zijn er erg veel regels als het gaat om het schilderen van je woning. Curaçao heeft echter een eigenaardige reden waarom alle huizen geschilderd zijn in bonte kleuren. Begin 19e eeuw adviseerde een arts de toenmalige Gouverneur om de huizen in felle kleuren te schilderen. Waarom? Omdat veel mensen oogproblemen hadden. De arts weet dit aan de witte huizen waarop de felle zon weerkaatste. Vanaf dat moment is er een wet van kracht die witte huizen verbiedt. Of dit waar is, is niet geheel duidelijk. Maar interessant zijn bonte huizen zeker! Want naast dat felgekleurde huizen beter zijn voor de ogen zorgt het ook voor een bepaalde beleving.

Uw woning schilderen in een bonte kleur?

Als wij Nederlanders denken aan bont gekleurde huizen, denken we aan vakantie. En bij vakantie denken we aan rust, genieten, uitslapen en lekker eten. Maar waarom schilderen wij dan niet ons huis rood, oranje, groen en paars? Zou dat niet beter zijn voor de gemoedstoestand van mensen?

Ook in Brazilië, waar nu het WK voetbal gehouden wordt, zijn huizen vaak felgekleurd. Mocht u uw woning ook graag in een vrolijk kleurtje geschilderd hebben, doen wij dit graag voor u! Lees hier van welke voordelen u profiteert als u uw woning door ons geel laat schilderen.