Wilt u niet meer elk jaar de ladder op om het schilderwerk uit te voeren aan uw woning? In deze blog help ik u op weg om de levensduur van het schilderwerk te verlengen door middel van een onderhoudsplan. Want zoals u weet hebben houten onderdelen aan uw huis regelmatig een nieuwe laag verf nodig. Als dit niet gebeurt is de kans groot dat het hout gaat rotten. Wilt u met een goed gevoel in de tuin zitten zonder omkijken naar het schilderwerk? Lees dan verder.

Achterstallig onderhoud voorkomen

Verschillende verffabrikanten beweren dat hun verflaag wel 10 jaar lang mee gaat. Dat kan, alleen zijn dat wel de meest ideale omstandigheden, zonder regen en zon. Echter uw woning heeft vaker een schilderbeurt nodig om achterstallig onderhoud te voorkomen. Met een vast onderhoudsschema voorkomt u achterstallig onderhoud en blijft u prettig wonen. Hiernaast vindt u een voorbeeld van zo’n onderhoudsplan. Op deze manier verlengt u de levensduur van het schilderwerk aanzienlijk en voorkomt u dat u elk jaar de ladder op moet om het schilderwerk uit te voeren.Onderhoudsplan schilderwerk Eigenhuis Schilderplan

Extra tips om de levensduur van uw schilderwerk te verlengen:

  • Reinig het schilderwerk elk jaar met een minder milieubelastend reinigingsmiddel, zoals Universol Verfreiniger.
  • Controleer tijdens het reinigen of alle delen nog goed in de verf zitten en werk deze waar nodig bij.
  • Voer elke drie jaar een kleine onderhoudsbeurt uit waarbij u liggende delen die veel te maken hebben met regen en zon opnieuw schildert.
  • Controleer en vervang waar nodig de kitranden van uw glas. Dit voorkomt dat vocht het hout aantast.
  • Zorg er voor dat de binnenzijde van uw kozijnen goed geschilderd zijn, dit voorkomt dat vocht (met name bij enkel glas) vanuit binnen doordringt in het hout, wat ook de verflaag aan de buitenzijde aantast.
  • Plaats neuslatten bij vast isolatieglas. Dit type glaslat bedekt de gehele onderdorpel en geeft zo meer bescherming tegen invloeden van het weer.

Het bovenstaande onderhoudsschema en de tips om de levensduur van uw schilderwerk te verlengen is gebaseerd op basis van een gemiddelde woning. Het onderhoudsplan wordt bepaald door een groot aantal factoren:

  • Schilderwerk op de noord- en oostzijde van uw huis worden over het algemeen minder blootgesteld aan weersinvloeden dan onderdelen op de zuid- en westzijde van de woning.
  • Schilderwerk dat veel wordt blootgesteld aan zon, regen en wind heeft sneller onderhoud nodig dan andere onderdelen, houdt hier dus rekening mee in het onderhoudsschema.
  • Donkere kleuren nemen meer warmte op dan lichtere kleuren. Hierdoor hebben donkere kleuren aan uw woning meer te leiden dan lichte kleuren. Zomers kunnen de temperaturen van uw houtwerk hoog oplopen. Houdt donkere onderdelen dus beter in de gaten dan lichtere onderdelen.

Schilderwerk uitbesteden

Zoals u ziet is het onderhoud aan uw woning geen incidentele maar een doorlopende activiteit. Heeft u geen tijd of gewoonweg geen zin om het schilderwerk zelf uit te laten voeren. Kijk dan eens naar de mogelijkheden van het schilder abonnement van Eigenhuis Schilderplan. U krijgt een onderhoudsplan dat volledig aangepast is op uw woning. Laat het schilderwerk nog vandaag door ons uitvoeren en u kunt zorgeloos genieten in de tuin, want we zijn er volgens een vast schema altijd op tijd bij. Doe de postcodecheck