De winter is weer in het zicht en dat vind ik een goede reden om nog even wat kleur in het leven te roepen! In dit blog geef ik een korte levensles over de kleuren rood, oranje en geel met leuke weetjes die zeer verrassend zullen zijn!

Kleurassociaties

1. De kleur rood staat voor kracht, liefde maar ook agressiviteit. Rood is veel aanwezig in het dagelijks leven en brengt dan ook veel onrust met zich mee. Kijk maar is om je heen.

 Weetje: Heb je een pittige onderhandeling op de agenda staan? Trek dan iets roods aan. Het is bewezen dat je betere deals door sluit!

Weetje: Wist je dat stieren kleurenblind zijn? De rode cape maakt ze niet woedend bij stierengevecht, het is de beweging die woedend maakt!

 


 

2. De kleur oranje wordt geassocieerd met blijdschap en optimisme. Maar oranje is ook de kleur van het koningshuis. Wie van oranje houdt is meestal een harde werker, zijn avontuurlijk en enthousiast.

Weetje: Oranje heeft een versterkend effect en staat voor samenhorigheid. Ook beïnvloed het sportiviteit ten positieve. Heeft het Oranje Elftal daar tot nu toe al geluk mee gehad?!

 


 

3. Geel is de ‘’trendkleur van 2015’’ voor je interieur. Deze kleur brengt warmte en vrolijkheid in de interieur. Pas alleen op, want te veel of te veel geel geeft onrust en irritatie.

Weetje: Wegwerkers of verkeersregelaars hebben overwegend geel geaccentueerde kleding en ook ambulances zijn geel. Geel is de kleur die wij als meest intens ervaren en valt enorm op waardoor het gelijk onze aandacht heeft.

 

In mijn blog is iedere kleur ook in de genoemde kleur geschreven. Zo is het woord rood in het rood geschreven. Alleen zien sommige mensen hier niet de kleur rood, maar is het woord rood voor hen groen. Hoe kan dat? Deze mensen hebben last van kleurenblindheid.

 

Kleurenblindheid

Maar liefst 1 op de 12 mannen is kleurenblind, tegenover 1 op de 250 vrouwen. Het gaat in Nederland over 700.000 mensen. Kleuren kun je zien door drie soorten kegeltjes in het netvlies welke een speciale gevoeligheid hebben voor rood, groen en blauw. Iemand die deze kleuren niet goed kan zien is gedeeltelijk of helemaal ongevoelig voor die drie basiskleuren. Kleurenblindheid is een erfelijke geslachtsgebonden aandoening en niets aan te doen. Helaas kan dus niet iedereen genieten van de mooie kleuren die het leven ons te bieden heeft!

Bent u kleurenblind of wilt u persoonlijk kleuradvies en het schilderwerk aan een echte kleurkenner overlaten? Schakel dan een professional in! Neem contact op of bel met 0342-444 110!